stoja trade logo SL IT
Nova Gorica. Novogradnja. Nov začetek

TISA, Taxus baccata L.

 

Tiso, čudovito drevo, spremljajo demonske skrivnosti, ki izvirajo iz njene povezanosti z miti starih ljudstev. Grki, Rimljani in Kelti so tiso posvečali bogovom.

 

Pri kristjanih,  je bila vedno zelena prastara tisa simbol večnega življenja. Kazaki so tisovino uporabljali za  izdelavo talismanov, ki so jih varovali pred čarovnicami. V Bosni je imela tisa moč pred vampirji in uroki. V Španiji so verovali, da tisa ščiti pred strelo.

 

Skrivnost tise je vzpodbujala tudi zdravilna moč lesa in iglic, npr. proti steklini in podobno.

 

Tisa ima alkaloide, taxin, psevdo alkaloide, ki so zelo strupeni.

 

Nekdaj je bila tisa pogosta drevesna vrsta v zahodni, srednji in južni Evropi, Mali Aziji, Kavkazu in v Alžiriji. V srednjem veku so jo skoraj iztrebili, ker je bila nenadomestljiva pri izdelavi samostrelov in lovskih ter vojaških lokov. Les tise je izredno trd, elastičen in precej težak. Rdeče-rjava barva lesa ji daje navdih plemenitosti. Umetniški izdelki iz lesa tise so zelo cenjeni.

 

Zaradi uporabnosti v rezbarstvu dosega les tise visoke vrednosti na borzah lesa. Zaradi potreb po izdelavi orožja, so jo preveč izsekali. Vladarji v srednjem veku so izdali uredbo o prepovedi sečnje  tise in jo tako zaščitili. Tisa je del naše naravne dediščine in je v Sloveniji zaščitena. Mlade sadike ogroža divjad, ker jo zelo rada obžira.

Nujno je, da ekološko ozaveščena človeška populacija prispeva k ohranitvi tise in jo vrne na rastišča, kjer je nekdaj že bila. Tisa predstavlja najstarejšo samoniklo drevesno vrsto v Evropi, saj se je tu pojavila že pred 150 miljoni let.

 

Tisa spada v razred iglavcev, v družino tisovk ter v rod tis. Latinsko ime Taxus je izpeljano iz grške besede taxon, kar pomeni lok. Drugi del latinskega imena je baccata, to  pomeni, da ima tisa jagode, kar jo loči od ostalih iglavcev, ki imajo storže. Tisa je posebnež med našimi iglavci, saj je glede zgradbe peloda, iglic in ploda podobna listavcem.

 

Tisa je dvodomna rastlina, kar pomeni, da imajo drevesa samo ženske ali samo moške cvetove. Ženski cvetovi se pojavijo od marca do maja, moški cvetovi pa v jeseni.

 

Tisa ima plod v obliki jagode, seme je obdano z značilnim rdečim mesnatim ovojem. Seme tise raznašajo ptice, toda uspešna širitev tise je z saditvijo vzgojenih sadik iz drevesnic. V okrasnih vrtovih je izredno priljubljena, ker jo lahko poljubno oblikujemo.

 

V Sloveniji so najbolj poznane tise: Vrablova tisa v Zgornjem Slemenu na Kozjaku, Juršev tisovec v Logu pri Limbušu, tisa v Bresternici in tisovec v idilični vasici Strane pri Razdrtem, tik pod Nanosom.

 

Za tiso v Stranah, gozdarji ocenjujejo njeno starost od 500 do 600 let. Ljudsko izročilo pa trdi, daje bila zasajena že leta 350 našega štetja. Drevo raste pred vaško cerkvijo. V višino seže več kot 11 metrov, njen obseg pa meri 385 centometrov. Po legendi, ki kroži med domačini, naj bi pod tiso pridigala Ciril in Metod, ko sta čez Balkan potovala v Rim.

 

Tisa v Stranah predstavlja izjemno izhodišče za pohod na Nanos ali pa za obisk Predjamskega gradu.

 

Vir: Naše drevesne vrste; Marja Kotar, Robert Brus, Slovenska matica, 1999, Ljubljana.

Pripravil: Doc. dr. Stanislav Renčelj

Slika

Naša spletna stran uporablja piškotke za namen izboljšave strani in zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Osebni podatki vseh naših obiskovalcev oz. uporabnikov naše spletne strani, so področje, ki mu posvečamo ogromno pozornosti. V skladu z zakonodajo in normami poskrbimo, da vse standard dosegamo, in s tem zagotovimo varno brskanje po spletni strani.

Upravitelj spletne trgovine Stoja Trade, Stoja Trade d.o.o., je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1) zavezan k varovanju osebnih podatkov svojih uporabnikov.

Za potrebe poslovanja Stoja Trade zbira naslednje uporabnikove podatke:

Za točnost podatkov, ki jih vnesete uporabniki na naši spletni strani, ne odgovarjamo.

Zaradi zagotavljanja varnosti se zbirajo tudi uporabnikovi IP naslovi, iz katerih uporabniki dostopajo do našega spletnega mesta. Vsakemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen tako imenovani sejni piškot za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice. Na vaš računalnik lahko Stoja Trade med drugimi shrani tudi druge piškotke, kot so: identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki ki se uporabi za prepoznavo uporabnika ob naslednjem obisku, piškotki sistema Google Analytics, piškotki Facebook-a, ki se uporabljajo za boljšo uporabniško izkušnjo na družbenih medijih itd..

Omenjeni podatki, se na strežniku Stoja Trade shranjujejo trajno, z izjemo piškotkov. Za čas trajanja obiska spletne strani, se shranjujejo sejni piškotki, medtem ko se trajni piškotki shranijo na računalnik uporabnika.

Upravitelj Stoja Trade lahko v anonimizirani obliki te piškotke/podatke uporabi za boljšo uporabniško izkušnjo, različne promocijske akcije,…

 

Namen zbiranja osebnih podatkov:

Stoja Trade zbira osebne podatke z naslednjimi nameni:

Stoja Trade bo za potrebe dostave, dostavni službi zaupal le uporabnikov naslov za dostavo.

 

Posredovanje osebnih podatkov tretjim osebam

Nekatere podatke, ki jih Stoja Trade zbira in obdeluje lahko skladno z namenom obdelave posreduje tretjim osebam:

O piškotkih

Kaj so piškotki in zakaj so potrebni?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Uporabljajo se predvsem za povečanje zadovoljstva uporabnikov, boljše uporabniške izkušnje ter prilagoditve izkušnje vsakemu posamezniku.

 

Seznam piškotkov, ki jih uporabljamo

Ime piškotka

Namen

Čas piškotka

AdWords - A, AdsUserLocale, I, SAG, aptenv, mid

Analiza prodaje, spremljanje obiskov na strani, in ponovno prikazovanje oglasov.

90 dni

Facebook - locale, datr, reg_fb_ref, reg_fb_gate

Za ponovno targetiranje naših uporabnikov, povečanje interakcijo s sledilci na naših družbenih medijih in izboljšati uporabniško izkušnjo na naših družbenih profilih.

Ne poteče

Google Analytics - utma

Merjenje statistike ogleda strani.

2 leti

Google Analytics- utmb

Merjenje časovne statistike obiska uporabnika na stran.

30 min

Google Analytics - utmc

Omogoča statistiko glede na čas odhoda uporabnika iz strani.

Ob zaprtju spletnega brskalnika

Google Analytics - utmz

Omogoča statistiko obiska in prodaje preko različnih kanalov.

6 mesecev

Google Analytics - utmv

Omogoča segmentacijo uporabnikov na strani.

2 leti

Google Analytics - ga

Statistika ogledov strani in analiza prodaje preko različnih kanalov prodaje.

6 mesecev

Google Analytics - cid

Statistika ogledov strani in analiza prodaje preko različnih kanalov prodaje

6 mesecev

https_enabled

Piškotek nam pove ali je bil uporabnik preusmerjen na zaščiteni protokol (https).

Na sejo

s_pers_c6

Omogoča delovanje strani in oddajo naročila.

Na sejo

s_pers_c5

Omogoča delovanje strani in oddajo naročila.

Na sejo

ngEnabled

Piškotek omogoča delovanje za napredne brskalnike.

10 let

recently_viewed

Omogoča ogled/prikaz zadnjih ogledanih artiklov.

10 let

 

 

Pravice uporabika:

 

Uporabnik ima v zvezi z obdelovanjem osebnih podatkov naslednje pravice:

 

 

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki lahko kadarkoli z zahtevkom na info@stoja-trade.si uveljavlja zgornje pravice. Stoja Trade bo zahtevi ugodil v roku 8 delovnih dni od prejema zahtevka.

 

Osebe, mlajše od 16 let:

 

Osebe mlajše od 16 let, lahko svoje podatke preko spletne strani posredujejo le z dovoljenjem staršev, rejnikov ali skrbnikov.